Slané těsto používám především na výrobu adventních a jiných svícnů. Těsto se skládá z hladké mouky, soli a vody. Pokud dělám svícen barevný, smíchám část těsta s potravinářským barvivem. Výrobky jsou pečené v troubě a díky vysoké koncentraci soli v těstě značně náchylné na vlhkost. Jestliže Vám tedy někdy některý doma zvlhne a změkne, stačí jej opětovně vložit na 10 – 20 minut do trouby vyhřáté na 160 – 180 °C. Po vychladnutí jej můžete opět používat.
Zde je nasnadě upozornění, že při opětovném pečení se těsto může znovu o několik milimetrů smrštit, tedy zmenší se jeho objem. V případě, že se jedná o svícen na čajové svíčky, je proto vhodné do příslušných míst vložit před pečením prázdné kalíšky čajových svíček, aby byla zachována původní velikost.